Ταξίδι & Όχημα

Προετοιμασία πριν από ταξίδι (Έλεγχος Κατάστασης Ελαστικών)

Προετοιμασία πριν από ταξίδι (Ορθή Φόρτωση Μοτοσυκλέτας)

Προετοιμασία πριν από ταξίδι

Η προετοιμασία ταξιδιού με αυτοκίνητο είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να κάνει ένας οδηγός για ένα ασφαλές και ξεκούραστο ταξίδι χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.

Μερικές συμβουλές για αυτό το σκοπό είναι:

1) ΤΡΟΠΟΣ ΦΟΡΤΩΜΑΤΟΣ
Οι αποσκευές πρέπει να είναι σωστά φορτωμένες. Τα βαριά αντικείμενα φορτώνονται στο κάτω τμήμα του χώρου αποσκευών, με όσο γίνεται μοιρασμένο βάρος δεξιά και αριστερά και να ακουμπούν στα πίσω καθίσματα. Μην τοποθετείτε πράγματα στην εταζέρα, καθότι ο οδηγός θα έχει μέσω του εσωτερικού καθρέπτη περιορισμένη ορατότητα προς τα πίσω.

2) ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ & ΚΑΛΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Επιβάλλεται ένας καλός ύπνος πριν από την αναχώρηση. Μην ξεκινάτε νηστικοί για ταξίδι, ούτε βέβαια με βαρύ στομάχι, κάτι που προκαλει υπνηλία.

3) ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ
Το ιδανικό είναι να ξεκινάτε νωρίς το πρωί για να γλυτώνετε την κίνηση.

4) ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΟΧΗΜΑ
Το ότι τα παιδιά πρέπει να δένονται Σ Ω Σ Τ Α στο παιδικό κάθισμα είναι λογικό και υποχρεωτικό, από εκεί και πέρα δεν πρέπει ποτέ να αποσπάται η προσοχή σας για κανέναν απολύτως λόγο από το δρόμο.

5) ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΧΗΜΑΤΟΣ
Ελέγξτε τα βασικά: Λάδια, υγρά φρένων, υγρά τιμονιού, ψυγείου και υαλοκαθαριστήρων, πίεση ελαστικών καθώς και την πίεση της ρεζέρβας. Απαραιτήτως πρέπει να υπάρχουν στο αυτοκίνητο: Το προειδοποιητικό τρίγωνο, το γιλέκο ασφαλείας, ο γρύλος, το κλειδί για τα μπουλόνια των τροχών. Το φαρμακείο πρέπει να βρίσκεται σε σημείο με εύκολη δυνατότητα πρόσβασης και προσφάτως ανανεωμένο.

6) ΘΕΣΗ ΟΔΗΓΗΣΗΣ
Η θέση οδήγησης είναι από τα σημαντικότερα ζητήματα στα πολύωρα ταξίδια, γι’ αυτό φροντίστε να την ρυθμίσετε σωστά. Η πλάτη του καθίσματος πρέπει να είναι σε όρθια θέση και όχι πολύ ξαπλωτή.

7) ΕΓΓΡΑΦΑ
Πρέπει να κάνουμε απαραιτήτως έλεγχο των εγγράφων μας, δηλαδή της Άδειας Κυκλοφορίας, Άδειας Οδήγησης, Ασφαλιστηρίου Συμβολαίου, του δελτίου ΚΤΕΟ, της Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων, ώστε να βρίσκονται σε ισχύ. Εάν ταξιδεύουμε εξωτερικό πρέπει να έχουμε οπωσδήποτε την Πράσινη Κάρτα Ασφάλισης.

Προετοιμασία για ταξίδι με Μοτοσικλέτα

Το ταξίδι με Μοτοσικλέτα είναι ένα από τα πιο όμορφα πράγματα που μπορεί κάποιος να πραγματοποιήσει. Οι δυο τροχοί απαιτούν όμως περισσότερη προσοχή στην προετοιμασία όπως θα δούμε παρακάτω:

1) ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΑ
Είναι απαραίτητη η συντήρηση του οχήματός μας και μάλιστα στο μέγιστο βαθμό. Πρέπει να πραγματοποιούμε το προβλεπόμενο Ser­vice καθώς και να γίνεται έλεγχος στα πάντα και προπαντός στα φρένα, την αλυσίδα, τα ρουλεμάν (αν ακούγονται), λάδια, φίλτρο, φώτα, φλας. Απαραιτήτως ελέγχουμε τον αέρα στους τροχούς και φέρουμε μαζί μας οπωσδήποτε πυροσβεστήρα.

2) ΑΝΑΒΑΤΗΣ / ΕΣ
Φέρουμε ρουχισμό με ανακλαστήρες καλής ποιότητας και προδιαγραφών, ομοίως κράνος, μπότες και μπουφάν με προστατευτικά γάντια.

3) ΦΟΡΤΩΣΗ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΑΣ
Πρέπει να γίνεται σωστή κατανομή βάρους, όχι πολύ αριστερά ή δεξιά, αλλά και πίσω, δεν πρέπει να φορτώνονται ψηλές αποσκευές στο πίσω μέρος, ώστε να μην επηρεάζεται το κέντρο βάρους. Εάν υπάρχει τσάντα στο ντεπόζιτο, αυτή πρέπει να είναι καλά δεμένη και να μην ενοχλεί το τιμόνι σε όλο το στρίψιμο.

4) ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Πρέπει να έχουμε κοιμηθεί καλά πριν ξεκινήσουμε, κατά προτίμηση νωρίς το πρωί και ΣΙΓΟΥΡΑ να έχουμε γευματίσει καλά και όχι υπερβολικά.

5) ΕΓΓΡΑΦΑ
Απαραίτητα έγγραφα: Άδεια Κυκλοφορίας, Άδεια Οδήγησης, Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο, δελτίου ΚΤΕΟ, Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων, σε ισχύ. Εάν ταξιδεύουμε εξωτερικό πρέπει να έχουμε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ την Πράσινη Κάρτα Ασφάλισης.